Christina Wahlgren Ek är montessoripedagog, rektor och grundare av Palmlunds Skolor. Här kan du läsa om hennes bakgrund, hur Palmlunds fick sitt namn och om de mål hon har för Palmlunds Skolors framtid.

Allt började på Irland

När jag var ung var jag au-pair på Irland. Jag kom att älska det landet och ville inte åka hem när min tid som au-pair var över. Jag hittade – och nästan halkade in på – en treårig utbildning inom montessori. Jag visste inte vad montessori innebar, men utbildningen kom att förändrade mitt liv. Den lade grunden till min starka tro på montessoripedagogiken som bygger på att varje barn har en spontan lust att lära och att varje barn kommer till skolan med unika medfödda möjligheter och inneboende resurser.

Startade skola i Skåne

När jag kom hem till Sverige arbetade jag som montessoriförskollärare. Tillsammans med en kollega startade jag 1996 Montessoriskolan Kärnhuset i Helsingborg. Så småningom blev jag ensam ägare till den.

Senare gick jag också den statliga rektorsutbildningen och kunde då jämföra montessoriskolor med andra skolor. Det fick mig att återigen inse hur fantastisk montessoripedagogiken är. För att fler vårdnadshavare, barn och pedagoger skulle få möjligheten att välja montessori ville jag starta fler skolor och förskolor, denna gång tillsammans med min man. Men vad skulle vi kalla utbildningsföretaget?

Pappas namn och löftet till honom

Vi ställde frågan till vår ledningsgrupp. Efter att ha vänt ut och in på snitsiga ord och fraser undrade någon till slut om vi inte skulle ta mitt flicknamn: Palmlund. Så blev det.

När jag berättade för min pappa, Helge Palmlund, att vi skulle döpa företaget till Palmlunds Skolor sa han ”Christina, om ni ska heta så, då måste ni sköta er!” Det visade sig vara sista gången jag träffade honom.

Jag brukar berätta för mina medarbetare om löftet till min pappa. Det är ett löfte som vi tillsammans måste hålla. Det är viktigt att pappas namn har ett gott rykte.

Montessorimål: pedagogutbildning, högstadium och gymnasium

Förutom namnet satte vi tidigt upp mål att jobba mot. Eftersom jag och mina medarbetare brinner för montessoripedagogiken är det den gemensamma nämnaren.

För att se till att vi alltid har kompetenta montessoripedagoger i våra förskolor och skolor ville vi själva utbilda montessoripedagoger i samarbete med den internationella montessoriorganisationen AMI (Association Montessori Internationale). Det målet nådde vi 2016 när vi tog över Maria Montessori Institutet i Lund.

Av de mål vi satte i början finns två kvar: att starta ett montessorihögstadium – en så kallad farm school – och ett riktigt bra barn- och fritidsprogram på gymnasienivå. Det kommer inte vara enkelt, men jag ser fram emot att tillsammans med mina fantastiska kolleger arbeta för att kunna erbjuda montessoriutbildningar av hög kvalitet för alla åldrar.